Často kladené otázky AKÝ JE ROZDIEL MEDZI NÍZKOKALORICKOU (NÍZKOENERGETICKOU) DIÉTOU A BIELKOVINOVOU DIÉTOU MEDIDIET®?

Často kladené otázky

AKÝ JE ROZDIEL MEDZI NÍZKOKALORICKOU (NÍZKOENERGETICKOU) DIÉTOU A BIELKOVINOVOU DIÉTOU MEDIDIET®?

Správne nasadená a presne dodržiavaná ketogénna bielkovinová diéta MEDIDIET® privedie - vďaka vysokému prísunu bielkovín a nízkemu prísunu cukrov - organizmus do stavu tzv. „ketózy“, ktorej podstatou je zaplavenie organizmu tzv. „ketolátkami“, čo sú úplne prírodné, organizmu vlastné a energeticky veľmi bohaté zlúčeniny. Ketolátky teda nepredstavujú žiadnu umelú “chemikáliu”, ktorú by sme dodávali v diétnych prípravkoch. Vznikajú v organizme u každého jedinca, napríklad v priebehu hladovania a sú dôsledkom “prehodenia” metabolizmu na úsporný chod. V rámci diétneho programu MEDIDIET® nám ide o to, aby vznikli rýchlo, organizmus pritom hlad nepociťoval a súčasne vynechal vlastnú svalovinu ako zdroj zásobnej energie, ktorá je všeobecne oveľa ľahšie mobilizovateľná než je tukové tkanivo. Počas bielkovinovej diéty tieto ketolátky vznikajú najprv trávením proteínových jedál MEDIDIET® (1. fáza), a následne tiež odbúravaním zásobného tukového tkaniva a jej premenou na energiu, ktorá je dostatočne veľká na to, aby zabezpečila normálne fungovanie ľudského organizmu (2. fáza). Navodenú ketózu ruší najmä vonkajší prívod sacharidov a tukov, preto aj malá odchýlka od popísaných zásad znamená koniec ketogénnej diéty, z ktorej sa razom stáva “obyčajná” diéta nízkokalorická a s ňou končí aj ochrana svalového tkaniva ako zdroja zásobnej energie.

DÁ SA „KETÓZA“ OBJEKTIVIZOVAŤ?

Samozrejme a terapeut ju tiež počas 1. a 2. fázy rutinne kontroluje. Indikátorom je reakcia moču s indikačným prúžkom, ktorý zafarbením stanovuje koncentráciu ketolátok v moči. Iným, veľmi hrubým indikátorom je zápach dychu po acetóne, ktorý korigujeme používaním žuvačiek a cukríkov bez cukru alebo používaním ústnych sprejov. Naše referenčné pracovisko v súčasnosti pripravuje na užívanie analyzátor ketolátok z dychu - najpraktickejšiu a najpresnejšiu metódu merania ketózy.

PREČO NEMÔŽU BYŤ V DIÉTE POUŽÍVANÉ PRÍRODNÉ BIELKOVINY (MÄSO, RYBY) ALEBO DIÉTNE NÁHRADY OBVYKLÉHO JEDLA, KTORÉ SÚ VOĽNE PREDAJNÉ V OBCHODOCH?

Niektoré bielkoviny v prírodnom stave v potrebnej čistote jednoducho neexistujú. Všetky totiž obsahujú vo zvýšenej miere aj sacharidy a tuky, ktoré znemožňujú proteínovej diéte “fungovať”. Bežné diéty, ktoré si môžete kúpiť v obchodoch a lekárňach, sú zvyčajne jednoduchými náhradami normálnych jedál. Navyše obsahujú príliš veľa cukrov, čím sa tiež vylučujú z použitia v bielkovinovej diéte.

PREČO JE POTREBNÉ NA ZÍSKANIE BIELKOVINOVEJ DIÉTY ODPORÚČANIE LEKÁRA?

Bielkovinová diéta má niekoľko málo kontraindikácií, na ktorých zhodnotenie je povolaný výhradne odborne zaškolený terapeut. Preto je žiadúce, aby ketogénnu diétu nielen nasadzoval, ale súčasne svojho pacienta v jej priebehu sledoval. Produkty MEDIDIET® sú navyše distribuované výhradne centrám, ktoré sú v tejto problematike vzdelané. Produkty MEDIDIET® sú distribuované konkrétnym klientom výhradne poštou a výhradne na písomné odporúčanie lekára, ktorý je v tejto problematike vzdelaný.

UŽÍVAJÚ SA PRI BIELKOVINOVEJ DIÉTE NEJAKÉ LIEKY “NA CHUDNUTIE”?

Zásadne nie. Bielkovinová ketogénna diéta predstavuje spoľahlivo účinný a navyše úplne prirodzený spôsob redukcie telesnej hmotnosti, ktorý nepotrebuje žiadnu chemickú podporu. Teda žiadne hormóny, žiadne lieky tlmiace pocit hladu, žiadne lieky podporujúce odvodňovanie organizmu. Je pochopiteľné, že všetky ostatné typy liečiv, ktoré pacient užíval predtým, než sa rozhodol pristúpiť k bielkovinovej diéte, bude užívať aj počas nej. Jedinou výnimkou sú sirupy s obsahom cukrov. Tie musia byť nahradené inou liekovou formou.

POCIŤUJE ČLOVEK POČAS BIELKOVINOVEJ DIÉTY MEDIDIET® HLAD?

Ketolátky veľmi účinne tlmia pocit hladu. Bielkoviny s vysokou biologickou kvalitou navyše sami o sebe navodzujú pocit nasýtenia. Ťažké bývajú hlavne prvé dva dni prvej fázy, teda 48 hodín potrebných na to, aby sa organizmus dostal do spomínanej ketózy. Preto klientom odporúčame, aby s bielkovinovou diétou začali skôr na konci pracovného týždňa alebo cez víkend.

AKO DLHO SA MUSÍ BIELKOVINOVÁ KÚRA DRŽAŤ?

Dobu určuje zásadne terapeut. Jeho rozhodovanie je ovplyvnené mnohými faktormi. Všeobecne sa dá povedať, že je bezpodmienečne nutné dodržiavať jednu fázu za druhou, pričom každá nasledujúca fáza má trvať oproti tej predchádzajúcej dvakrát tak dlhú dobu. Všetko ale záleží na tom, koľko kilogramov potrebuje klient redukovať a aký je jeho zdravotný stav.

ČO SA DEJE PO SKONČENÍ BIELKOVINOVEJ DIÉTY?

Proteínová diéta je sama o sebe iba nevyhnutným prostriedkom na redukciu hmotnosti, nie cieľom Vášho snaženia sa. Po absolvovaní fázy 1 (teda vlastnej proteínovej diéty), je nevyhnutné prejsť do fázy 2, ktorá završuje a konsoliduje úbytok telesnej hmotnosti. Nasleduje tretia fáza (stabilizácia), ktorej zmyslom je opraviť chybné stravovacie návyky tak, aby ste opäť mohli mať radosť z jedla, ktorú Vám nekazia naskakujúce kilogramy. V tom spočíva hlavný zmysel celého programu MEDIDIET®.

PREČO SA MUSIA PRI BIELKOVINOVEJ DIÉTE UŽÍVAŤ MINERÁLY, VITAMÍNY A TZV. „OMEGA“ KYSELINY?

Metódu MEDIDIET® musí odporúčať lekár, ktorý prešiel špeciálnym školením. Existuje niekoľko relatívne vzácnych kontraindikácií k používaniu bielkovinových diét, ktoré sa musia vylúčiť. Lekár navyše k proteínovej diéte predpisuje niektoré minerály, o ktoré organizmus prichádza najmä v priebehu 1. fázy (predovšetkým draslík). A práve dostatočne koncentrovaný draslík vo forme KCl (chlorid draselný) je v Slovenskej republike vydáva sa len na lekársky predpis. Straty sodíka zvyčajne korigujeme dostatočným solením tzv. slaných príchutí. Zdrojom esenciálnych* nenasýtených mastných omega kyselín nemusia byť nutne výživové doplnky, poslúžia aj kvalitné oleje z prvého lisovania za studena, ktoré použijeme ako zálievku na šaláty (repkový, pupalkový, olivový). Komplexné informácie vám podá lekár, ktorý bielkovinovú diétu odporučil.

* Organizmus si ich nedokáže sám vyrobiť a je odkázaný na ich prísun potravou.